Aşırı fakirdi, öldüğü günler sonra tesadüfen farkedildi! O dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanıydı
2 mins read

Aşırı fakirdi, öldüğü günler sonra tesadüfen farkedildi! O dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanıydı

William James Sidis Yahudi bir ailenin oğlu olarak 1898’de dünyaya geldi. Aslen Ukraynalı olan babası Boris Sidis ve annesi Sarah Sidis, 1887’de siyasi ve dini nedenlerden dolayı ABD’ye göç etmek zorunda kaldı. Göçmen çift, kendi hayatlarını kurmak için önemli fırsatlar elde etti. Boris Sidis Harvard’da psikoloji ve psikiyatri alanında uzmanlaşarak üstün başarıları ulaştı. Dillere olan tutkusunu geliştirdi. Aynı zamanda kısa sürede hipnoz ve zihinsel bozukluklar üzerine yaptığı çalışmalarla da ünlü oldu. Sarah Sidis ise Boston Üniversitesi’nde tıp okudu ve 1897’de mezun oldu; bu, o zamanlarda bir kadını için nadir görülen bir durumdu. Adını babasının Harvard’daki akıl hocası William James’ten alan oğlunun doğumu sonrası ise mesleğini bıraktı.

8 AYLIKKEN ALFABEYİ BİLİYOR, 18 AYLIKKEN GAZETE OKUYORDU

New York’ta 1898 yılında doğan William James Sidis ebeveynleri tarafından hazırlanan çok sıkı bir eğitim sürecine hemen dahil oldu. Anne

5 yaşında daktilo kullanabilen William ayrıca, diller konusunda da dikkat çekici bir performans gösterdi. 8 yaşında Latince, Yunanca, Fransızca, Rusça, Almanca, İbranice, Türkçe ve Ermenice biliyordu. William, dil öğrenmekle kalmayıp ‘Vendergood’ adında yeni bir dil de icat etti. Öğrendiği şeyler olağanüstüydü ve bu ebeveynleri için gurur vericiydi.

11 YAŞINDA HARVARD’A KABUL EDİLDİ

Genç William’ın hayatı, evinin ve ailesinin korunaklı ortamında kaldığı sürece sorunsuz ilerliyordu. Ancak başka insanlarla temas ettikçe anne-babasının kendisine dayattığı eğitimin farkına vardı. 19. yüzyılın sonlarında gelişim psikolojisine dair bilinenler çok azdı. Ailelerin çoğu ise sahip oldukları sınırlı bilgiyle çocuklarının tamamen eğitilebilir ve sınırsız bir öğrenme yeteneğine sahip olduğu fikrinden yola çıkarak “davranışçılık” olarak tanımlanan düşünce akımını benimsiyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir